Treking

Staţiunea Şuior, prin poziţionarea ei la poalele masivului Gutâi, ofera o mare varietate de trasee marcate pentru toţi iubitorii de drumeţii. Cei experimentaţi au la dispoziţie traseele directe cu diferenţe mari de nivel, cum ar fi Vf. Mogoşa 1246m vârfurile de pe creasta masivului Gutâi, Vf. Secătura 1392m, Creasta Cocoşului 1394m, Vf. Gutâi 1443m, Vf. Gutâiul Mic 1392m, cu un plus de anduranţă menţionăm şi Vf. Ignis 1307m. Aceleaşi obiective pot fi atinse şi de cei mai puţin pregătiţi pentru munte, prin parcurgerea unor trasee pe curba de nivel, mai lungi ce-i drept dar mai uşoare şi care reduc treptat din diferenţa de nivel.

Potecile din zonă sunt marcate, au locuri amenajate pentru popas, de regulă în apropierea unor izvoare de apă cristalină, parcurg atât zone împădurite cât şi paşuni alpine care oferă privelişti minunate. Vârfurile montane constituie puncte de panoramă unde se pot ţine adevărate lecţii de geografie. Astfel de pe Vf Gutâi vom vedea în nord Maramureşul istoric, Carpaţii Ucrainieni, munţii Maramureşului cu vârfurile Pop Ivan, Farcau, Mihailec mai spre est, munţii Rodnei având în primplan Vf. Pietrosul 2303m, cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali iar în fundal Vf. Ineu numit şi "Materhornul Nordului".

Dacă nu dorim să urcăm la Creasta Cocoşului sau pe vârful Gutin putem continua drumeţia pe drumul ce urmează curba de nivel şi ajunge pe partea nordică a masivului vizitând două obiective naturale. Primul este Tăul Chendroaiei, o mlaştină oligotrofă foarte bombată care are în centru două ochiuri de apă 5x10m şi 5x15m reminiscenţe ale unui fost lac mai mare, al doilea obiectiv fiind Tăul Morărenilor situat la o altitudine de 825m, în hotarul satului Breb la care se ajunge urmând traseul cruce roşie cca. 1h. Lacul are o formă circulară cu un luciu de apă de 4300 mp. şi o adâncime de 20m. Această rezervaţie naturală ramâne un obiectiv turistic însemnat pe tot parcursul anului, sezonul cel mai potrivit fiind toamna, când pădurea şi vegetaţia din împrejurimi oferă o multitudine de culori.

La 10 minute de staţiune ne putem destinde cu priveliştea lacului Bodi sau putem înnota pe timp de vară în apele reci ale lacului de munte.