Alpinism la creasta cocoşului

Cel mai mare poligon de alpinism şi escaladă pe roca vulcanică din nord-vestul României se gaseşte în cadrul rezervaţiei geologice Creasta Cocoşului 1438m, din masivul Gutâi. Creasta reprezintă o porţiune dintr-un vechi crater vulcanic având lungimea de ~200m, orientare NV-SE cu înălţimea relativă de ~150m în partea de nord unde începe cu un bloc masiv în care regăsim traseele de alpinism şi care se continuă cu o suprafaţă brăzdată din loc în loc de fisuri verticale ce se repetă la o distanţă aproape matematică de 5-6m pe o lungime de cca. 130m, zonă în care sunt amenajate traseele de escaladă.

În 1956 au fost pitonate primele trasee de către pionieri ai alpinismului din Romania, amintind de maestrul Emilian Cristea, V. Măciuca, A. Irimia, L. Karacsony, munca lor fiind continuată de-a lungul anilor de către membri clubului de alpinism din Baia Mare, conduşi de regretatul antrenor Ştefan Treger.

La ora actuală se găsesc trei trasee de alpinism în stare bună, echipate corespunzător care nu necesită asigurări suplimentare putând fi parcurse cu o coardă de 60m şi 20 bucle expres. Dintre ele "Traseul celor patru diedre" este cel mai renumit şi spectaculos, el fiind recomandat avansaţilor, în caz de nevoie retragerea din acest traseu fiind mai dificilă.

Trasee de alpinism:

1. Creasta vestică 3A 6- 3lc.
2. Mirage premieră 2010 5A ? 7,7+ ? 3lc.
3. Tr. Celor patru diedre 5A 7+ 4lc.

Accesul la baza traseelor: pe panoul Info de la intrarea în rezervaţie se gaseşte o săgeată indicatoare cu simbolul ,,punct roşu” de unde urmărind traseul prin pădurea de brazi cu un urcuş accentuat după cca. 25 min. ajungem la traseul nr. 1. De aici la stânga pe lângă perete poteca ne conduce la traseele 2 şi 3 în cca. 5 min.

Retragerea: toate traseele au punct terminus tancul mare, de unde retragerea se face pe poteca ce urmareşte linia crestei (prin spatele tancurilor), până aproximativ la mijlocul crestei unde pe faţa unui mic tanc ascuţit vom gasi o staţie de rapelare, sau se poate continua până la ieşirea de pe creasta unde descaţărăm un prag de cca. 5m.

Traseele de escaladă au înălţimi cuprinse între 20m ,,Şcoala 1” si 40m ,,Dinamo”, sunt în număr de 37 plus trei proiecte (unul finalizat ,,Nebun de alb” 7+) iar gradele de dificultate sunt pentru toate categoriile de caţărători de la 2A (3 UIAA) până la 5B ( 9- UIAA ).

Echipamentul necesar pentru escaladă: coarda 50m si minim 15 bucle expres. (Traseul nr.22 Englishman pentru aid. climb). Roca este aderentă (singurul impediment constă în prezenţa lichenilor care pot reduce aderenţa în traseele mai puţin căţărate), predomina rigletele dar vom gasi şi alveole sau fisuri. Majoritatea traseelor sunt în perete vertical, cele mai uşoare pe faţa căzută iar cele mai dure sunt pe verticală cu porţiuni de negativ sau surplombante.

Perioada recomandată: de la sfirşitul primăverii până toamna târziu datorită expunerii sud-vestice. Accesul din staţiunea Şuior: drumeţie cca. 2-3 h sau auto cca. 30 min. (recomandare vehicul de teren).